Bıçak çeşitleri mutfaktaki hazırlıkların kolayca bitmesine yardım eden mutfak unsurlarından biridir. Pek çok malzemenin kesilmesi ve doğranması için alınan bıçaklar, şeflerin en büyük yardımcısı sayılabilir. Et, sebze, meyve ve ekmek gibi temel gıdaların daha iyi sunulması için pek çok bıçak türünden faydalanılır. Mutfağa yeni alışan biri için bu bıçak türleri sadece ebat olarak farklılık gösterse de aslında her bıçağın kullanım amacı ve alanı farklıdır.
Şimdi sizlerle profesyonel bıçak çeşitleri üzerine sohbet edip bıçakların kullanım alanlarına değineceğiz. Hemen hemen her evde bulunan bıçak setlerindeki birbirinden farklı bıçaklar ne işe yarıyor hepsini bu sayfada ifade edeceğiz. Yazımızı okumayı bitirince bıçaklar konusunda daha bilgili olup yemeklerinizi daha hızlı hazırlayabilirsiniz.
Etler, sebzeler, ekmekler nasıl doğranır? Hangi bıçağı nerede kullanmalıyım? Evde çok fazla bıçak var bunlar ne işe yarıyor? diyenler aradığınız tüm cevaplar burada!
1) Kemik Sıyırma Bıçağı
Kemik sıyırma bıçağı, etleri kemik kısmından ayırmak için kullanılmaktadır. Bu bıçakların ağız kısmı ortalama 20 cm uzunluğa sahiptir. Bıçağın uç kısmı sapa yakın olan kısımdan daha incedir. Bıçak bütün olarak eğilmez ve sağlamdır. Kemikten etleri sıyırmak için tercih edilen bu bıçak türünün sap bölümü de kaliteli olmalıdır. Olası bir elden kayma durumu yaşanmaması için sap kısmı kullanımdan önce kontrol edilmelidir. Ayrıca sadece kemik ve eti ayırmak için değil, uç kısmı ile deriyi etten ayırmak için de kullanıma uygundur. Yani bir fileto hazırlarken yardımcınız bu bıçak olabilir. Kemik sıyırma bıçağının her zaman keskin olması gereklidir. Eğer etlerle aranız çok iyiyse bıçak koleksiyonunuza eklenebilir.
2) Peynir Bıçağı
Peynir bıçağı tek bir model değildir. Birkaç farklı ağız kısmına sahip olan bu bıçaklar, farklı peynir yapısına göre tasarlanmıştır. Sert peynirleri sabitleyip tutmanız için ucu çatallı olanlar ve yumuşak dokulu peynirler için daha hafif bıçaklar bu sınıfta yer alır. Peynir bıçaklarının ebatları daha ufak ve kısadır. Kahvaltılarda peynir bıçaklarını kullanarak hem şık sunumlar hazırlayabilirsiniz hem de peynirleri ezmeden servis edebilirsiniz.
3) Kasap Bıçağı
Kasap bıçaklarının olmazsa olmaz özelliklerinden biri uzun ömürlü ve kaliteli yapıya sahip olmasıdır. Et alırken kasapların kullandığı büyük ve ağır bıçaklar bu başlık altında incelenir. Keskin ve dayanıklı olan kasap bıçakları, daha orantılı biçimde dikkat çeker. Elde tutuşu rahat olan bıçaklar ile her türlü eti kolayca kesebilirsiniz. Mutfağınızda mutlaka yer alması gereken bir bıçak türüdür.
4) Meyve Bıçağı
Meyve bıçak çeşitleri bu listedeki bıçaklara göre daha hafif ve küçüktür. Meyvelerin daha yumuşak yapıya sahip olmasından dolayı çok da keskin bıçaklar değillerdir. Genellikle rengarenk tasarımlarla satışa sunulmaktadır. Adının meyve bıçağı olduğuna bakmayın siz. Meyve bıçağı ile biber, pırasa, kuşkonmaz, havuç ve daha pek çok yiyeceği doğrayabilirsiniz. Yaklaşık 6 cm uzunluğundaki kesici bölgesi ile ufak boyuta sahip gıdalar kolayca parçalanabilir.
5) Şef Bıçağı
Mutfakta nefis yemekleri hazırlayan şefler için özel olarak tasarlanmış bu bıçaklar ile her şeyi yapabilirsiniz. Menüde et varsa etleri doğrayıp salata malzemelerini inceltebilirsiniz. Sap kısmına yakın olan bölgesinde sarımsak ezip antioksidan yeşillikleri incecik kıyabilirsiniz. Anlayacağınız şef bıçağı ile mutfakta harikalar yaratabilirsiniz. Mutfağınızda şef bıçağına yer açmak için alacağınız bıçağın paslanmaz ve elinize göre olmasına özen gösterin. Unutmayın mutfaktaki şef sizsiniz!
6) Ekmek Bıçağı
Ekmek bıçakları testereye benzeyen tırtıklı bir yapıya sahiptir. Bu bıçaklar diğer bıçaklar ile kıyaslandığında en uzun boyuta sahip olacaktır. Ortalama 30 cm uzunluğundaki ağız kısmı ile unlu yiyeceklerinizi kolayca doğrayabilirsiniz. Uzun olmasındaki amaç kabaran, büyük boyutlardaki, sert kabuklu kek ve pasta türlerinin dağılmadan kesilmesini sağlamaktır. Leziz bir pasta için hazırlanan pandispanyanın ortadan ikiye ayrılmasına yahut sandviç ekmeklerin dağılmadan kesilmesinde sıkça kullanılır. Bıçak kısmı tırtıklı yapıya sahip olduğu için et ve benzeri gıdalarda kullanılması önerilmez.
7) Santoku Bıçağı
Santoku bıçağı, Japon mutfaklarında kullanılan ve Japon şeflerin yanından ayırmadığı bir bıçak türüdür. Şekli incelendiğinde tüm bıçaklara göre daha geniş ve daha kullanışsız gelebilir fakat bu bıçak ile her şeyi doğrayabilirsiniz. Biraz ağır olmasından dolayı tutmakta zorluk yaşanabilir. Özellikle de sebze dilimlerken bu bıçak çok işinize yarayacak. Bu bıçağa neden santoku denilmektedir diye merak ediyorsanız, santokunun Japonca’da “üç amaçlı” anlamını taşıdığını söyleyebiliriz. Bu anlam ise kesmek, doğramak ve dilimlemek olarak ifade edilebilir.